Minister Maduro slaat eerste munt voor 100 jaar Luchtvaart Aruba.

18 Augustus, 2023

Oranjestad – Gisteren heeft minister van Financiën en Cultuur van Aruba, mw. mr. Xiomara J. Maduro, de eerste officiële herdenkingsmunt geslagen voor 100 jaar Luchtvaart Aruba. De Eerste Slag vond plaats op Dakota Airport, het gebouw dat als de eerste luchthaven fungeerde, en dat tijdens dit evenement ook officieel als monument werd aangewezen. De herdenkingsmunt voor 100 jaar Luchtvaart Aruba wordt geslagen door de Koninklijke Nederlandse Munt, in opdracht van de Centrale Bank van Aruba.

Minister van Financiën en Cultuur mw. mr. Xiomara J. Maduro sloeg door middel van een handslag de eerste zilveren herdenkingsmunt om te vieren dat 100 jaar geleden de luchtvaart in Aruba van de grond kwam.

De eerste vlucht

In 1923 landden de eerste twee vliegtuigen in de Paardenbaai-haven van Oranjestad, Aruba. Hiermee was de luchtvaart op Aruba geboren: vanaf 1934 startten ook de commerciële vluchten op het eiland. Eens per week konden zes passagiers worden vervoerd tussen Aruba en Curaçao. In 1942 werd een klein gebouw neergezet dat fungeerde als terminal en sindsdien is de luchthaven van Aruba uitgebreid en gemoderniseerd. Vanuit de internationale luchthaven Koningin Beatrix wordt momenteel naar meer dan dertig bestemmingen gevlogen in meer dan tien landen.

Aruba 5 Florin ‘100 jaar Luchtvaart Aruba’

De zilveren herdenkingsmunt voor 100 jaar luchtvaart Aruba heeft een beperkte oplage van slechts 700 stuks. Op de voorzijde van de munt staat een kaart van Oranjestad, met op de voorgrond een US Navy Curtiss H-16 vliegtuig, het vliegtuig dat in 1923 voor het eerst landde in de Paardenbaai. Op de keerzijde van de munt staat het wapen van Aruba. Aan de linkerkant staat de Arubaanse vlag in kleur.

Noot voor de redactie:

Hoge resolutie-beeldmateriaal van de Aruba uitgifte kunt u hier downloaden:

https://royaldutchmint.sharefile.eu/d-s236f8ad8e0944ebc813e926ab6ad714d


Over de Centrale Bank van Aruba

De Centrale Bank van Aruba (de CBA) startte haar activiteiten op 1 januari 1986, toen Aruba haar status als autonoom land (Status Aparte) binnen het Koninkrijk der Nederlanden verkreeg. Voorafgaand aan deze periode maakte Aruba deel uit van de Nederlandse Antillen.

De CBA is een rechtspersoon op zich (sui generis) met een autonome positie binnen de publieke sector van Aruba. Met de aanvang van de CBA werd de Arubaanse florin in omloop gebracht, die gekoppeld is aan de Amerikaanse dollar tegen een koers van Afl. 1,79 = US$ 1,00. Deze wisselkoers is sindsdien ongewijzigd gebleven.

De belangrijkste taken van de CBA zijn het handhaven van de waarde van de florin vis à vis de U.S. dollar en het bevorderen van de soliditeit en integriteit van het financiële systeem. Haar taken worden uitgevoerd door gemotiveerde en gekwalificeerde medewerkers met als doel het bevorderen van het algemeen welzijn van de bevolking van Aruba.

Voor vragen kunt u contact opnemen met Meredith Britten: [email protected] of tel: +297 52 52 139


Over de Koninklijke Nederlandse Munt 

Sinds 1567 is de Koninklijke Nederlandse Munt de producent van het Nederlandse muntgeld. Het is een innovatief, internationaal bedrijf in waardeproducten, geworteld in meer dan 450 jaar traditie. Tot de innovatieve ontwikkelingen van de afgelopen jaren behoren de laser- en 3D-technieken op munten, waarmee het mogelijk is om o.a. holografische elementen of echtheidskenmerken aan te brengen. De Koninklijke Nederlandse Munt behoort wereldwijd tot de top 5-producenten van circulatiemunten, herdenkingsmunten, Koninklijke onderscheidingen en verzamelaarsproducten. Het bedrijf is sinds 2020 gevestigd in ‘The Dutch Vault’ in Houten.

Voor vragen kunt u contact opnemen met Birte Bakker: [email protected] of tel: +31 (0)6 11 25 10 45